Jak rozpoznać, który produkt zawiera dobre węglowodany złożone?

Węglowodany, zdaniem specjalistów, są nam bardzo w diecie potrzebne, ale tylko te dobre, czyli złożone. Ale jak je rozpoznać? Jak odróżnić węglowodany złożone od węglowodanów prostych, które w diecie są niepożądane?
Węglowodany złożone, w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie. Przede wszystkim podczas zakupów zwracaj uwagę na opakowania produktów. Na większości z nich znajdują się tabele wartości odżywczych, z których dowiesz się nie tylko jaka jest zawartość węglowodanów, ale również, jaką część w tej liczbie stanowią cukry proste i sacharoza. Kierując się tymi informacjami staraj się wybierać produkty, które w składzie mają ich jak najmniej. Analizując tabele wartości odżywczych możesz również zwrócić większą uwagę na kaloryczność, ilość tłuszczy oraz innych składników ważnych w naszej codziennej diecie, takich jak np. błonnik.
Co kupować, bo zawiera węglowodany złożone, pożądane w diecie?
Najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, takie jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż. Brązowy ryż czy kasze są bardzo bogate w błonnik. Składnik ten nie tylko spowalnia proces wchłaniania glukozy do krwi, ale również hamuje głód i normalizuje pracę układu pokarmowego. Węglowodany złożone znajdziesz między innymi w:
- produktach pełnoziarnistych
- warzywach strączkowych
- ryżu brązowym i produktach pochodnych
- kaszach
Czego unikać, bo zawiera węglowodany proste, które szkodzą?
Największymi węglowodanowymi winowajcami są produkty wysoko przetworzone takie, jak: słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, dżemy, czekolada mleczna itp.