Jak przyrządzić deser, by nie był tuczący? Deser dla odchudzających się - jak zrobić?

Deser, po zjedzeniu którego nie przybywa centymetrów w biodrach? To możliwe, pod warunkiem że będzie zawierał jak najmniej tłuszczu i cukru.
Unikaj tłuszczów
Zrezygnuj z ciast z dużą ilością masła (kruche, francuskie, ptysiowe), deserów na kremówce (36 proc. tłuszczu) i pełnotłustym mleku. Uważaj na utwardzone tłuszcze roślinne. Najgroźniejsze są te, zawierające izomery trans, czyli np. twarde margaryny. Powodują podniesienie poziomu złego cholesterolu, a obniżają dobrego i zaostrzają stany zapalne w organizmie. Na takich margarynach wypieka się herbatniki i kruche ciasteczka, przekładane wafelki itp. Stosunkowo najzdrowsze jest biszkoptowe. Nie ma w nim tłuszczu, tylko jajka, mąka i cukier. Dlatego polecane jest osobom na diecie.
Uważaj na cukier
-
Zamiast rafinowanego użyj brązowego, najlepiej trzcinowego. Jest nieco mniej kaloryczny, a jeśli jest nieoczyszczony – bogatszy w składniki odżywcze, które w procesie oczyszczania cukru są usuwane.
-
Zastąp cukier miodem. Nie zmniejszy to kaloryczności deseru, sprawi jedynie, że produkt końcowy będzie bardziej naturalny, a więc zdrowszy.
-
Użyj daktyli. Podobny efekt uzyskamy stosując zamiast cukru daktyle. Trzeba je najpierw zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, po czym zmiksować. Łatwiej zmiękną, gdy do wody dodasz płaską łyżkę sody oczyszczonej.
-
Zredukuj ilość cukru. Jeśli w przepisie jest na przykład 10 dag cukru (400 kcal), dodaj mniej, „oszczędzając” w ten sposób kalorie.
Z czego niskokaloryczny deser?
-
Wykorzystuj owoce, najlepiej sezonowe. Z jabłek, gruszek, truskawek, malin, jeżyn, wiśni, moreli, brzoskwiń zrób sałatkę: pokrojone owoce posyp pestkami słonecznika, dyni, sezamu lub rodzynkami, a w wersji dla dorosłych skrop likierem. Zmiksowane na mus owoce z dodatkiem cukru po zamrożeniu zmieniają się w lekkie lody sorbetowe.
-
Zalej owoce galaretką. Zrób ją samodzielnie. Wystarczy podgrzać kompot lub rozcieńczony wodą sok owocowy i wymieszać z żelatyną.
-
Użyj mleka jako bazy. By zrobić koktail, wystarczy je zmiksować z miękkimi owocami. Najlepsze jest mleko zawierające od 0,5 do 2 proc. tłuszczu. Jeśli nie lubisz mleka, wybierz naturalny jogurt, maślankę lub kefir.
-
Zastąp mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ma więcej błonnika i witamin z grupy B, a nie zmieni smaku potrawy.
-
Wzbogacaj przysmaki orzechami. Najlepiej włoskimi i migdałami - po zmieleniu mogą w ciastach zastąpić częściowo (a czasem całkowicie) zwykłą mąkę. Takie ciasto będzie bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 obniżające poziom złego cholesterolu; migdały to skarbnica witaminy E.
-
Wykorzystuj brązowy nieoczyszczony ryż. Jest doskonały do zapiekanek z owocami i bakaliami.
-
Wykorzystuj płatki owsiane. Obniżają ciśnienie krwi, są też znakomitym źródłem antyrakowego selenu. Zyskają na smaku, gdy uprażysz je na patelni.
-
W trudnych chwilach zrób sobie pozwól sobie na przyjemność w postaci 1 lub 2 kostek gorzkiej czekolady. Im więcej ziarna kakaowego, tym lepiej – ma mniej cukru niż mleczna, zawiera magnez i żelazo.