Dlaczego warto jeść cebulę?

Dlaczego warto jeść cebulę?
Fot. Photos.com

Cebula między innymi wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami, ma działanie grzybobójcze. Cebula to więc prawdziwy skarb - przed wiekami zabierali ją w dalekie rejsy marynarze i kupcy jako lek przeciw szkorbutowi, ale i dziś bardzo się ją ceni.

Cebula: co się kryje pod łuskami?

W cebuli jest fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Cebula surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie rozrzedzające krew i przeciwzakrzepowe. Poza tym cebula zawiera silne substancje bakteriobójcze. Potrafią one nawet zniszczyć niektóre bakterie oporne na działanie antybiotyków.

Cebula na... okłady

Okłady z miazgi cebulowej można stosować przy odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, trądziku. Cebulę trzeba obrać, pokroić, włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Rozgotowaną cebulę się miksuje i taką zmiksowaną chłodną masę cebulową nakłada na chore miejsce i robi opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwać kilka dni. Posmarowanie plasterkiem surowej cebuli miejsca po ukąszeniu osy, pszczoły, komara sprawia, że chore miejsce nie boli i szybko się goi (trzeba najpierw usunąć żądło). Z kolei cienka błonka znajdująca się między warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.

Powiązane artykuły