Czosnek i cebula - dlaczego warto je jeść zimą?

Czosnek i cebulę zalecały już nasze babcie i prababcie - na przeziębienia, grypę, osłabienie. Jakie właściwości czosnku i cebuli poprawiają zdrowie? Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę?
Czosnek i cebula - na co pomagają?
Czosnek to prawdziwa apteka. Jego bogaty skład sprawia, że sprawdza się on w leczeniu różnych dolegliwości:
-
w zakażeniach przewodu pokarmowego,
-
nadciśnieniu,
-
miażdżycy.
-
pomaga na kaszel i zapalenie oskrzeli,
-
obniża poziom cholesterolu,
-
działa wzmacniająco i chroni przed przeziębieniami.
-
pomaga zwalczać pasożyty,
-
ma działanie żółciopędne, wykrztuśne, napotne.
Czosnek stosowany zewnętrznie odkaża i m.in. wspomaga gojenie się ran oraz różnych stanów zapalnych skóry.
Również cebula mobilizuje układ odpornościowy, działa bakteriobójczo. Cebulę, podobnie jak czosnek, najlepiej jeść na surowo – dodawać do kanapek, sałatek, past, masła. Możesz przyrządzić sobie miksturę uodporniającą i zażywać ją profilaktycznie.
Leki z czosnku i cebuli - przepisy
-
Napar czosnkowy. Rozgnieć 2–4 ząbki czosnku i zalej szklanką gorącego mleka. Pij raz dziennie na noc przez 3–4 tygodnie jako środek wzmacniający. Pomoże też w przewlekłych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
-
Nalewka czosnkowa. 100 g rozdrobnionego czosnku zalej 1/2 litra czystej wódki. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni; co pewien czas wstrząśnij. Przecedź, przechowuj nalewkę w lodówce. 2–3 razy dziennie zażywaj 10–20 kropli w 1/4 szklanki wody jako środek na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Pomoże także przy bólach reumatycznych.
-
Syrop czosnkowy. Wyciśnij sok z 40 g zmiażdżonego czosnku, wymieszaj z 80 ml wody i 80 g cukru. Pij łyżkę syropu wieczorem. Czosnek obniża ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem powinny stosować syrop ostrożnie.
-
Miodek cebulowy. Szklankę utartej cebuli wymieszaj ze szklanką miodu. Odstaw na godzinę, zagotuj i gorącą miksturę przecedź przez sito. Pij 2 razy dziennie po 1 łyżce „miodku” rozpuszczonego w ciepłej wodzie lub mleku.
-
Nalewka cebulowa. Szklankę zmiażdżonej cebuli zalej szklanką czystego alkoholu 40-proc. Odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie, przecedź. Pij 2 razy dziennie po 1 łyżeczce (można rozcieńczyć w 1/2 szklanki osłodzonej wody). Tylko dla dorosłych!