Co to są cukry złożone? Czym różnią się od cukrów prostych?

ABC cukrów złożonych - dowiedz się gdzie w diecie występują, jak działają. Czym są cukry złozone? Czy są nam potrzebne?

Czym są cukry złożone, gdzie występują?

Cukry złożone zaliczamy do węglowodanów. Są to dwucukry - laktoza, maltoza , sacharoza celobioza i rutynoza oraz wielocukry - skrobia, celuloza i glikogen. Cukry złożone owstają w wyniku połączenia wiązaniami glikozydowymi dwóch lub więcej cząsteczek cukrów prostych.

  • Laktoza jest cukrem występującym w mleku wszystkich ssaków.

  • Sacharoza nazywana cukrem trzcinowym lub buraczanym to nasz popularny cukier, doskonale rozpuszczający się w wodzie.

  • Maltoza to inaczej cukier słodowy, w dużych ilościach znajdujący się właśnie w słodzie, czyli w skiełkowanych ziarnach zbóż, zwłaszcza jęczmienia.

Wielocukry określane też nazwą polisacharydy, zawierają nawet do tysięcy cząsteczek cukrów prostych.

  • Skrobia jest materiałem zapasowym roślin, szczególnie dużo jest jej w ziarnach zbóż, ziemniakach i kukurydzy. Na surowo trudno trawiona przez nasz organizm, dlatego trzeba ją najpierw ugotować, upiec lub usmażyć.

  • Celuloza jest składnikiem błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnym w wodzie i nie trawionym przez ludzi.

  • Glikogen jest materiałem zapasowym w organizmach zwierzęcych, dlatego czasami nazywany jest skrobią zwierzęcą . Jego ilość zależy od odżywiania i pracy mięśni, a występuje głównie w wątrobie, mięśniach, mózgu i płytkach krwi.

Powiązane artykuły

Powiązane artykuły