Co jeść, by uniknąć miażdzycy?

Zdrowa dieta odgrywa ogromną rolę w profilaktyce wielu chorób. Czy wiesz, co najlepiej jeść, aby uchronić się przed miażdżycą? 

Obecnie nasza dieta dużym stopniu składa się produktów zwierających szkodliwy cholesterol. Co więc najlepiej jeść, aby uniknąć niebezpiecznych powikłań?

Niewiele osób wie, że to właśnie pomidory, szpinak, brokuły, czarne jagody, płatki owsiane i orzechy, jedzone regularnie chronią przed miażdżycą i nowotworami. Wszystko dzięki mikroelementom i związkom chemicznym, które zawierają.

Najpowszechniej dostępne są pomidory. Zawierają dużo błonnika oraz potasu, a także przeciwutleniacze, takie jak likopen. To właśnie on odpowiedzialny jest za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca i nowotworów. Co ciekawe, aby dobrze go przyswajać wcale nie trzeba jeść świeżych owoców, a likopen wchłania się najlepiej w przetworzonej formie! Dlatego warto pić sok pomidorowy, korzystać koncentratu oraz pomidorów z puszki!

Powiązane artykuły