Węgiel w kosmetyce. Jakie właściwości ma węgiel aktywny i kto może go stosować?

Od dawna węgiel aktywny zdobywa ogromną popularność w kosmetyce. Wiele osób kojarzy węgiel z brudem i zanieczyszczeniami, ale w przypadku węgla kosmetycznego jest zupełnie inaczej. Węgiel oczyszcza z toksyn problematyczną skórą. W czym tkwi jego sekret?

Węgiel w kosmetyce - kto powinien go stosować?

Węgiel ma niezwykłe właściwości oczyszczające. Znalazł zastosowanie w wielu maseczkach, mydłach czy żelach pod prysznic. Nie bez powodu zwany jest ''czarnym złotem'', doskonale oczyszcza skórę z wszelkich nieczystości, z nadmiaru sebum, odtyka pory i pomaga w leczeniu trądziku. Dlatego tak często kosmetyki z węglem polecane są osobom z cerą mieszaną, tłustą i problematyczną.

Węgiel w kosmetyce - jakie ma właściwości?

Niezwykłe własności węgla wynikają z jego zdolności adsorpcji, czyli przyciągania i zatrzymywania na powierzchni wielu substancji. Brud i zanieczyszczenia przyklejają się do cząsteczek węgla i są przez nie wchłaniane, następnie usuwane z twarzy razem z wodą. Aby aktywny węgiel działał zgodnie z przeznaczeniem, musi pozostać na skórze przynajmniej kilka minut. Kosmetyki z węglem oczyszczając skórę z toksyn, pozostawiają ją gładką i matową. Węgiel wyrównuje także koloryt skóry, chroni przed wolnymi rodnikami, a jego właściwości bakteriobójcze pomagają zapobiegać infekcjom.

>>> Co to jest czarne mydło i jak je rozpoznać?[KLIKNIJ!]

Powiązane artykuły