Jakie zalety ma olej arganowy? Dlaczego warto stosować kosmetyki z olejem arganowym?

Jakie zalety ma olej arganowy? Dlaczego warto stosować kosmetyki z olejem arganowym?
Fot. COSMATRADE

Drzewa arganowe, zwane też smoczymi (ze względu na charakterystyczną sylwetkę i korę przypominającą łuskę), rosną tylko w jednym miejscu na świecie: w Maroku w okolicach miejscowości Agadir. Są źródłem oleju arganowego, coraz szerzej używanego w kosmetyce. Jak działa olej arganowy?

Drzewa arganowe są pod ochroną – zostały policzone dokładnie co do sztuki. Skąd taka pieczołowitość? Otóż stanowią jedno z najcenniejszych bogactw naturalnych Maroka. Olej, wytłaczany mechanicznie na zimno z orzechów drzewa arganowego, ze względu na swoje niezwykłe właściwości nazywany jest płynnym złotem. Jest to też aluzja do jego jasnożółtego koloru.

Olej arganowy: właściwości

Olej arganowy stosuje się do celów spożywczych i kosmetycznych. Tłoczenie go z orzechów odbywa się mechanicznie, na zimno, dzięki czemu olej nie traci cennych składników odżywczych. Do celów spożywczych wykorzystuje się olej uzyskany z prażonych orzechów arganowych. W kosmetyce natomiast wykorzystuje się olej ze świeżych orzechów.

Olej arganowy przeznaczony do celów kosmetycznych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-6 i omega-9, wielką ilość witamin F i E. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się oraz chroni skórę i włosy przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Nawilża, uelastycznia i odżywia skórę. Wspomaga odnowę komórkową. Olej arganowy ma też działanie przeciwzapalne. Polecany jest nie tylko do pielęgnacji skóry zwłaszcza suchej i dojrzałej, ale też do pielęgnacji włosów.

Powiązane artykuły

Powiązane artykuły