WIOSENNA DIETA. Przepis na lekką sałatkę z sosem czosnkowo-jogurtowym

Wiosenna dieta pomoże pozbyć się kilogramów po zimie, doda energii, której brakuje ci w trakcie wiosennego przesilenia. Dobrym pomysłem na uzupełnienieniedoborów witamin i minerałów są sałatki z nowalijek. Spróbuj przygotować wiosenną sałatkę ze świeżych ogórków, rzodkiewek, sałaty. Ma mało kalorii, a mnóstwo witamin i minerałów. Polecamy przepis na lekką sałatkę z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Wiosenna sałatka z sosem czosnkowo-jogurtowym

składniki:

  • świeży ogórek
  • cebula lub kilka szalotek
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • żółta papryka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 4-6 rzodkiewiek
  • pół główki sałaty masłowej lub 4 garście rucoli
  • łyżka posiekanych świeżych listków mięty

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 150 ml naturalnego jogurtu bez tłuszczu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórek, paprykę oraz seler naciowy pokrój w cienkie słupki. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub w piórka. Pomidory podziel na ósemki (usuń twarde części). Rzodkiewki pokrój w ćwiartki lub w plasterki. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa z rozdrobnionymi listkami sałaty. Przygotuj sos: czosnek obierz, zmiażdż, połącz z sokiem wyciśniętym z cytryny, oliwą, jogurtem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polej sosem, delikatnie wymieszaj. Posyp posiekanymi listkami świeżej mięty.

Powiązane artykuły