Przepis na babę wielkanocną - niezawodny [PRZEPISY na WIELKANOC]

Przepis na babę wielkanocną - niezawodny [PRZEPISY na WIELKANOC]
Fot. Photos.com

Przepisy na Wielkanoc często przechodzą z pokolenia na pokolenie. Upieczenie baby drożdżowej wydaje się wielu osobom trudne. Sięgamy więc do niezawodnych przepisów i dlatego w tym roku na twoim wielkanocnym stole może znaleźć się pyszna baba wielkanocna. Sprawdź, jak ją upiec.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej wielkanocnej baby drożdżowej. Na szczęście nie jest ona tak trudna do upieczenia. Poznaj nowe przepisy na Wielkanoc i upiecz samodzielnie babę drożdżową.

Niezawodny przepis na babę drożdżową

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 100 g masła

  • 6 żółtek

  • 4 dag drożdży

  • pół szklanki mleka

  • łyżka cukru waniliowego

  • 100 g rodzynek

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

Przygotowanie:

Najpierw robimy rozczyn mieszając drożdże, łyżkę cukru, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło należy rozpuścić i wystudzić. Następnie do miski z mąką dodajemy rozczyn i utarte żółtka. Ciasto wyrabiamy ręką lub robotem przez co najmniej 10 minut. Potem dodajemy wcześniej przygotowane masło i rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z kominkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już będzie gotowe, pieczemy około 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i możemy np. polać ją lukrem.

Powiązane artykuły