LECZO warzywne - PRZEPIS I SKŁADNIKI Mowimyjak.pl

Leczo z warzyw jest szybkie do przygotowania, smaczne i zdrowe. Może być również podawane do pieczywa, kaszy, makaronu. Mówimy jak przyrządzić leczo warzywne?

Leczo warzywne powinno nie tylko być wyborne w smaku, ale także efektowne dla oka. Taki efekt osiągniesz, korzystając z poniższego przepisu:

Składniki

bakłażan
cebula
3-4 pieczarki
oliwa
cukinia
duża marchew
po ½ strąka papryk czerwonej, żółtej i zielonej
listek laurowy
ziele angielskie
½ szklanki groszku konserwowego
ulubione zioła
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Sposób przyrządzania lecza warzywnego

Bakłażan umyć, pokroić w małe kawałki, posypać solą i odstawić.  W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, przełożyć do rondla. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć i przełożyć do cebuli. Bakłażan opłukać, cukinię umyć, pociąć w małe kawałki i wraz z bakłażanem podsmażyć na oliwie, dołożyć do warzyw.

Papryki i obraną marchew umyć, pociąć w słupki, dodać do warzyw w rondlu. Do warzyw wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, dusić ok. 5 minut. Dodać odsączony groszek, dusić 1-2 minuty. Doprawić ziołami, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.

Powiązane artykuły