Jak zrobić żeberka? Trzy sprawdzone przepisy na żeberka

Jak zrobić żeberka? Trzy sprawdzone przepisy na żeberka
Fot. thinkstockphotos.com

Żeberka wieprzowe to klasyk nie tylko polskiej kuchni. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oto trzy sprawdzone przepisy na żeberka.

Zima to idealna pora, by przypomnieć sobie o żeberkach. Produkt ten jest niedrogi, a można z niego przyrządzić bardzo pomysłowe danie na obiad lub na przyjęcie. Wszystko zależy od dodatków i odpowiednio dobranej marynaty. Bo najlepiej smakują właśnie wtedy, gdy przed upieczeniem zamarynujemy je w przyprawach.

Żeberka po polsku

Dla zatwardziałych wielbicieli specjałów polskiej kuchni. Zaletą przepisu jest jego prostota: żeberka w tej wersji praktycznie „robią się same”.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • łyżka majeranku,

  • sól,

  • pieprz,

  • łyżka sosu sojowego,

  • kieliszek wódki,

  • 1-2 łyżki mąki,

  • 3 łyżki oleju,

  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • mielony kminek,

  • 2 cebule

 

Przygotowanie:
Żeberka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć majerankiem, skropić sosem sojowym i wódką, odstawić na noc do lodówki.
Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Do szerokiego garnka włożyć kapustę, dolać tyle wody, przykryła kaopustę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i sporą szczyptę kminku. Kapustę gotować 30 minut od zawrzenia.
Cebule posiekać i podsmażyć na złoto na tłuszczu ze smażenia żeberek, dołożyć do kapusty. Dołożyć żeberka, lekko wymieszać tak, by kapusta przykryła żeberka, dusić na małym ogniu jeszcze ok. 2 godzin, w razie potrzeby dolewając wody. Na koniec przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ziemniakami.

Żeberka po kreolsku

Polecamy je amatorom egzotyki z Karaibów i dań słodko-kwaśnych o korzennej nucie.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • 3 łyżki miodu,

  • 3 łyżki keczupu,

  • łyżeczka sosu sambal oelek,

  • sól,

  • pieprz,

  • puszka ananasa,

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • garść świeżego oregano,

  • 2 banany,

  • łyżka soku z cytryny,

  • 2 łyżki oleju,

  • 2 łyżki płatków migdałowych,

  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,

  • łyżeczka suszonego tymianku,

  • pieprz cayenne,

  • kawałek cynamonu,

  • puszka krojonych pomidorów,

  • cukier,

  • papryczki chili do dekoracji.

 

Przygotowanie:

Żeberka podzielić na porcje, włożyć do wrzątku na 10 minut, wyjąć, osączyć. Wymieszać miód z sosem sambal oelek, keczupem, szczyptą soli i pieprzu, tą marynatą natrzeć żeberka, włożyć na 30 minut do lodówki. Żeberka ułożyć na blasze i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.
Ananasa osączyć i pokroić, zalewę zachować. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć, oregano posiekać. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i płatki migdałowe. Dołożyć ananasa, oregano, tymianek, goździki, cynamon i szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Dodać pomidory z puszki i sok z ananasa, wszystko wymieszać i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać  banany i dusić jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć kawałek cynamonu, sos przyprawić solą i pieprzem, dołożyć upieczone żeberka, chwilę podgrzewać. Wyłożyć na półmisek, udekorować papryczkami chili.

Żeberka po kantońsku

Dla amatorów kuchni azjatyckiej. Imbir i marynata nadają mięsu ciekawy egzotyczny aromat.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 4 łyżki sosu ostrygowego,

  • 4 łyżki sosu hoisin,

  • 2 łyżki śliwowicy lub śliwkowej nalewki,

  • nieduży kawałek świeżego imbiru,

  • 2 ząbki czosnku,

  • pęczek dymki,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżki powideł węgierkowych,

  • świeża kolendra 


Przygotowanie:

Wymieszać sos sojowy, sos hoisin, sos ostrygowy i nalewkę śłiwkową, tą marynatą natrzeć żeberka (nie dzieląc na porcje), ułożyć na blasze, w której będą się piekły, odstawić do lodówki na noc. Cebulki dymki i czosnek posiekać, wymieszać z imbirem startym na drobnej tarce i tą mieszaniną posypać zamarynowane żeberka. Podlać odrobiną wody i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą.

Miód utrzeć z powidłami, posmarować wierzch mięsa i dopiec ok. 5-10 minut. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać, zostawić w nim mięso na ok. 20 minut. Przed podaniem pokroić na porcje, posypać listkami kolendry i posiekanym szczypiorem dymki.






 





Powiązane artykuły

Powiązane artykuły