Jak zrobić szaszłyki z grilla? SPRAWDZONY PRZEPIS

Jak zrobić szaszłyki z grilla? SPRAWDZONE PRZEPISY
Fot. antkevyv/sxc.hu

Szaszłyk to obok karkówki najpopularniejsze danie z grilla. Wystarczą różne warzywa, kawałek mięsa zioła i trochę inwencji twórczej i szaszłyki gotowe! Oto nasz przepis na szaszłyki z grilla.

Do przygotowania szaszłyków nie trzeba zbyt dużo czasu a efekt często jest zaskakujący. Zestawienie czerwonej papryki, zielonej cukini, kawałka kurczaka czy krewetek nie tylko będzie świetnie smakowało, ale również ładnie prezentowało się na piknikowym stole.

Szaszłyki możemy przygotować w różnych wersjach: dla wegetarianów z cukini, papryki, cebulki, krewetek dla mięsożerców z dodatkiem piersi z kurczaka, wołowiny czy kiełbaski. Do szaszłyków możemy dodawać też mniej oczywiste składniki, takie jak truskawki, kawałki melona, mozarellę czy łososia.

Nie zapomnijmy przygotować oliwy ziołowej, którą będziemy polewać szaszłyki podczas pieczenia, aby nie były zbyt wysuszone. Do przygotowania potrzebujemy tylko oliwy oraz posiekanego tymianku, bazylii czy majeranku (mogą też być zioła suszone).

Przepis na szaszłyki z krewetkami

Składniki:

  • 9 obranych krewetek
  • mango
  • 1 zielona papryka
  • sos sojowy
  • papryczka chili
  • imbir
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryna
  • mały kawałeczek imbiru
  • kolendra

Jak przygotować szaszłyki z grilla?

Oliwę łączymy ze startym imbirem, posiekaną kolendrą, papryczką i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Obrane krewetki wkładamy do zalewy i moczymy przez około pół godziny. Warzywa i owoce kroimy na duże kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie krewetki, paprykę i mango. Skrapiamy sosem sojowym i pozostałą oliwą. Trzymamy na grillu do momentu, aż krewetki będą upieczone.

Po więcej sprawdzonych przepisów kliknij TUTAJ.  

Powiązane artykuły

Powiązane artykuły