DANIA Z GRILLA. Jak zrobić PIECZONE ZIEMNIAKI z grilla z serkiem ziołowym?

Sezon grillowy rozpoczęty. Na naszych grillach lądują karkówki, polędwice, ryby. Warto też wrzucić na ruszt ziemniaki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs.

Przepis na 10 dużych ziemniaków

  • oliwa
  • drobno posiekana cebula
  • 25 dkg serka homogenizowanego (naturalnego)
  • 12 dkg sera pleśniowego (np. Lazur)
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
  • łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki należy gotować w mundurkach przez 15 minut. Odcedzić. Posmarować oliwą i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć na grillu i piec, aż będą miękkie. Można to sprawdzić nakłuwając ziemniaka szpatułką do szaszłyków.
W tym czasie mieszamy resztę składników.
Upieczone ziemniaki częściowo odwijamy z folii, z każdego wycinamy ćwiartkę i napełniamy wgłębienia przygotowanym serkiem. I gotowe.

Powiązane artykuły