Grzybobranie... w ogrodzie. Jak uprawiać grzyby?

Jak uprawiać grzyby?
Fot. sxc.hu

Zupy, zapiekanki, sosy, pierogi... z grzybów można przygotować dziesiątki doskonałych dań. Nie zawsze mamy jednak w pobliżu las pełen borowików i kurek, czasem susza czy chłodne noce uniemożliwiają grzybobranie. Niezawodne źródło świeżych grzybów możemy zapewnić sobie sami.

Jakie gatunki grzybów można uprawiać

Najczęściej uprawianym rodzajem grzybów są różne odmiany pieczarek. Pierwsze gospodarstwa, w których uprawiano te grzyby powstały przeszło sto lat temu. Krótszą historię ma uprawa boczniaków. W Europie dopiero pod koniec XX wieku popularnością zaczęły się cieszyć grzyby typowe dla kuchni azjatyckiej: shi-take czyli twardziak jadalny, jeżówka soplowata, znana też jako broda starca. Dziś w sprzedaży dostępne są rozmaite szczepy grzybni, a liczba dostępnych gatunków sięga dziesiątek, choć niektóre z nich cieszą się zainteresowaniem szczupłej grupy amatorów. Cenione powszechnie grzyby leśne są najtrudniejsze w uprawie i wymagają najwięcej miejsca, stanowią więc wyzwanie dla pasjonatów.

Na jakich rodzajach podłoży można hodować grzyby?

Grzyby wyhodować można na kilku rodzajach podłoży:

  • na belach słomy nasączonej wodą: boczniak ostrygowaty, pierścieniak uprawny

  • na pniach: boczniaki, twardziak jadalny

  • z wykorzystaniem kompostu (specjalna mieszanka dostosowana do potrzeb grzybów): pieczarka dwuzarodnikowa, czernidłak kołpakowaty, gąsówka naga

  • w ogrodzie, pod drzewami leśnymi: borowiki, rydze, koźlarze, maślaki, gąska zielona.

Prawdziwki i koźlarze przed domem?

Od niedawna w sprzedaży dostępna jest tzw. szczepionka mikoryzowa, pozwalająca na wyhodowanie w sprzyjających warunkach nawet borowików. Taki rezultat jest możliwy, jeśli zapewnimy grzybom odpowiednie warunki do rozwoju. Grzyby rozwijają się tylko wtedy, gdy mogą współpracować z odpowiednimi roślinami; niezbędna jest więc obecność leśnych drzew. Borowiki możemy zbierać pod dębami, maślaki dobrze czują się w towarzystwie sosny, koźlarze czerwone, zwane często kozakami rosną w pobliżu brzóz. Trudno więc liczyć na grzybobranie w małym ogrodzie, gdzie najwyższym drzewem jest karłowata jabłonka.

Najprostsze rozwiązanie - uprawa boczniaków

Zdecydowanie łatwiejsza jest uprawa boczniaków. Będziemy do niej potrzebować kawałków starych pni, np. topoli czy wierzby. Na świeżo ściętym drzewie grzyby raczej nie wyrosną, zbyt stare kłody są już przerośnięte grzybnią niejadalnych gatunków. Najlepsze są solidne konary lub pniaki ścięte rok wcześniej i dobrze namoczone w wodzie. W drewnie wiercimy otwory, wypełniamy je kupioną w sklepie ogrodniczym grzybnią i czopujemy odpowiednio przyciętymi kołkami stolarskimi albo kawałkami gałązek. Grzybnia najlepiej rozwija się w temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza, należy chronić ją przed silnym promieniowaniem słonecznym i dbać o zachowanie wilgotności.

Powiązane artykuły