CO SADZIĆ NA DZIAŁCE LATEM, by późną jesienią zbierać świeże warzywa?

Lipiec i sierpień w ogrodzie to czas zbiorów różnych gatunków warzyw: pomidorów, ogórków, cukini... W pełni lata sadzić i siać możemy rośliny, które stanowić będą poplon. Wybierając odpowiednie odmiany sprawimy, że świeżymi warzywami z własnego ogródka cieszyć się będziemy do późnej jesieni.

Na jakie warzywa się zdecydować?

Warto posiać rośliny szybko rosnące, dobierając odmiany przystosowane do warunków panujących latem

  • koperek: co tydzień lub dwa możemy wysiewać kolejną porcję nasion – młode listki są najsmaczniejsze,

  • rukolę: szybko rośnie, a jej gorzko-orzechowy smak urozmaici sałaty,

  • roszponkę – również świetny dodatek do sałat, liście zbierać można aż do pierwszych opadów śniegu,

  • letnie odmiany sałaty: Królowa Lata, Arka, Grenada Ożarowska, także sałaty masłowe, np. Justynę, 

  • rzodkiewkę: tradycyjne odmiany – czerwone – Ognista Kula, białe Sople Lodu o długim korzeniu, Rowa o miąższu przetykanym różowawymi żyłkami,

  • rzodkiew japońską, daikon, która w Azji wykształca korzeń osiągajacy kilkanaście kilogramów wagi,

  • rzepę: w handlu dostępne są nasiona różnych odmian: Murzynka z czarną skórką i białym wnętrzem, często spotykana tradycyjna odmina o różowo-zielonkawym korzeniu, rzepa Goldball o zółtej skórce, 

  • fasolkę szparagową – do połowy miesiąca, 

  • bób: wprawdzie niemal wszystkie odmiany bobu uprawiane są wczesną wiosną, ale od niedawna w Polsce dostępna jest hiszpańska odmiana Luz de Otono, dobrze radząca sobie w wysokiej temperaturze, pozwala ona na uzyskanie plonów nawet późną jesienią, jest przy tym plenna, choć w porównaniu z wieloma tradycyjnymi odmianami ma niewielkie ziarna.

Powiązane artykuły

Powiązane artykuły