Zielone ciasto ze szpinakiem [PRZEPIS na WIELKANOC]

Zielone ciasto ze szpinakiem [PRZEPIS na WIELKANOC]
Fot. thinkstockphotos.com

Słodkie ciasto z zielonego warzywa? To może być jadalne, a nawet bardzo smaczne! Przedstawiamy przepis na ciasto ze szpinaku. Naturalny zielony barwnik sprawi, że Twój wypiek będzie zdrową, wiosenną ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskocz swoich najbliższych i zrób "szpinakowca" na prima aprilis!

Przepis na ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe to doskonały pomysł, na przykład na prima aprilis 1 kwietnia, oszukuje ono bowiem konsumenta - szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! Nadaje ciastu jedynie intensywny, wiosenny kolor i „faszeruje” wypiek witaminami. Takie małe oszustwo z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Dzięki obecności zielonego warzywa, którego użyto w tym przepisie jako naturalny barwnik, jest to nie tylko jedno z najzdrowszych, ale również jedno z najpiękniejszych ciast, jakie możemy przygotować na Wielkanoc 2015.

Składniki:

  • 400 gramów mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru do wypieków
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowy

Przygotowanie:
Jeżeli posiadasz świeży szpinak – opłucz liście i odsącz z wody. Jeżeli masz szpinak mrożony – rozmroź i również usuń nadmiar wody. Umieść szpinak w dużej misce, dolej oliwę z oliwek i zmiksuj w blenderze. W oddzielnym naczyniu utrzyj cukier z jajkami na puszystą piankę, do której dodaj esencję waniliową i sok z cytryny. Starannie połącz dwie masy. Na koniec dodaj dwie szklanki mąki, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia i startą skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Wyjmij wypiek i poczekaj, aż wystygnie. W tym czasie przygotuj polewę - płynny lukier cytrynowy.

Jak zrobić lukier cytrynowy?
Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 90 gramów cukru pudru
  • łyżeczka masła
  • ozdoby cukiernicze

Przygotowanie:
Łyżeczkę masła rozpuść w niewielkim naczyniu i poczekaj aż wystygnie. Do roztopionego masła dodaj sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Do powstałej, lukrowej esencji dolewaj stopniowo wodę i mieszaj. Czynność powtarzaj aż do uzyskania gęstej, ale również płynnej polewy.

Ostudzone ciasto szpinakowe udekoruj ozdobami i polewą z lukru cytrynowego.