Wyspa kuchenna lub półwysep. Jak je zaplanować?

Wyspa kuchenna lub półwysep. Jak je zaplanować?
Fot. thinkstockphotos.com

Zanim postawisz kuchenną wyspę lub półwysep, weź pod uwagę trzy aspekty. Dopiero potem zajmij się szczegółami - podziałem wewnętrznym szafek.

Przy planowaniu wyspy lub półwyspu najpierw należy skupić się na aspektach technicznych, ciekawych i praktycznych rozwiązaniach, potem na stylistyce zabudowy.

Zostaw miejsce na przejście

Zmierz odległość planowanej wyspy czy półwyspu od przeciwległej ściany albo zabudowy meblowej. Zachowaj 120–150 cm odstępu – niezbędnego do otwierania szafek, AGD oraz swobodnego poruszania się po kuchni. Z boku wyspy wystarczy ci przejście o szerokości 90–100 cm.

Wybierz odpowiednie materiały

Aby uzyskać efekt spójności, wyspę najlepiej jest zbudować z tych samych elementów co pozostałe meble kuchenne, np. z laminowanej płyty wiórowej, MDF-u, drewna. Gdy bardziej zależy ci na przesłonie niż wyspie-meblu, postaw niewysoką ściankę (murowaną lub z płyty g-k), ażurową konstrukcję (z tyczek bambusowych, stalowych linek, półek), zamontuj pionowe przesuwne panele.

Zastosuj optyczne triki

Nie masz w kuchni dużo miejsca? Uporządkuj przestrzeń. Ukryj w zabudowie lodówkę, zmywarkę, piekarnik. Zapełnij meblami wnęki. Wybierz jednolite fronty oraz okładzinę ścienną. Optymalnie wykorzystaj centymetry. Górne szafki niech sięgają do sufitu, w narożnikowych zamontuj wysuwane kosze.

Powiązane artykuły