Wyspa kuchenna lub półwysep. Jak je zaplanować?

Zanim postawisz kuchenną wyspę lub półwysep, weź pod uwagę trzy aspekty. Dopiero potem zajmij się szczegółami - podziałem wewnętrznym szafek.
Przy planowaniu wyspy lub półwyspu najpierw należy skupić się na aspektach technicznych, ciekawych i praktycznych rozwiązaniach, potem na stylistyce zabudowy.
Zostaw miejsce na przejście
Zmierz odległość planowanej wyspy czy półwyspu od przeciwległej ściany albo zabudowy meblowej. Zachowaj 120–150 cm odstępu – niezbędnego do otwierania szafek, AGD oraz swobodnego poruszania się po kuchni. Z boku wyspy wystarczy ci przejście o szerokości 90–100 cm.
Wybierz odpowiednie materiały
Aby uzyskać efekt spójności, wyspę najlepiej jest zbudować z tych samych elementów co pozostałe meble kuchenne, np. z laminowanej płyty wiórowej, MDF-u, drewna. Gdy bardziej zależy ci na przesłonie niż wyspie-meblu, postaw niewysoką ściankę (murowaną lub z płyty g-k), ażurową konstrukcję (z tyczek bambusowych, stalowych linek, półek), zamontuj pionowe przesuwne panele.
Zastosuj optyczne triki
Nie masz w kuchni dużo miejsca? Uporządkuj przestrzeń. Ukryj w zabudowie lodówkę, zmywarkę, piekarnik. Zapełnij meblami wnęki. Wybierz jednolite fronty oraz okładzinę ścienną. Optymalnie wykorzystaj centymetry. Górne szafki niech sięgają do sufitu, w narożnikowych zamontuj wysuwane kosze.