Rosolis – co to jest i do czego służy?

Rosolisy? Takie likiery znano już w XIV wieku. Powstały we Włoszech. W Polsce można skosztować rosolisów także dziś.

Zrazu rosolisy tworzyli alchemicy, a upowszechniły się dzięki zakonom, które w średniowieczu były placówkami kultywowania wiedzy, umiejętności, a także medycyny. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia „ros solis”, czyli słoneczna rosa. Nie tylko były rarytasami, ale także uważano je za lekarstwa (podobne właściwości przypisywano piwu czy whisky).

Obecnie w Polsce rosolisy wytwarzane są tylko w jednym miejscu: w Wytwórni Wódek w Łańcucie. Inne placówki nie maja licencji na ich wytwarzanie. A w Łancucie ich produkcję i jakość rozwinął hrabia Alfred Potocki, właściciel tamtejszej wytwórni. Obecnie wytwarza się trzy likiery – rosolisy, wszystkie wysokoprocentowe:

  • rosolis różany (moc 39%, kolor różowy),
  • rosolis kawowy (40%, kolor biały),
  • rosolis ziołowo-gorzki (35%, kolor miodowy).

Rosolisy nadają się zarówno do spozywania w stanie gotowym jak i w postaci dodatku do long drinków czy aperitifów.