Przepis na nietypowe danie z parówek

Przepis na nietypowe danie z parówek
Fot. thinkstockphotos.com

Parówki może nie są zdrowe, ale z pewnością bardzo smaczne, stąd też mają wielu amatorów. Najczęściej jemy je z keczupem, musztardą lub w sosie pomidorowym. Proponujemy szybką i łatwą w przygotowaniu pożywną zupę.

Składniki:

  • 30 dag parówek,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 l wywaru warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki
  • olej,
  • majeranek,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić na małym ogniu. Parówki pokroić w plasterki i dusić razem z pieczarkami przez kilka minut. Wlać gorący wywar warzywny, dodać koncentrat i gotować przez chwile. Groszek odsączyć z zalewy, dodać do zupy.

Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i zagęścić zupę. Doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze przez kilka minut. Zupę doprawić majerankiem, sola i pieprzem.