Kupujemy płytę indukcyjną - funkcje szybkiego gotowania

xx
Kupujemy płytę indukcyjną - funkcje szybkiego gotowania
Fot. thinkstockphotos.com

Gotowanie na płytach indukcyjnych jest najbardziej efektywne. Na jakie funkcje zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na czasie.

 Płyta indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Po położeniu metalowego (ferromagnetycznego) naczynia między nim a płytą wytwarzane jest silne pole magnetyczne. To powoduje powstawanie prądów wirowych w dnie naczynia, a tym samym jego nagrzewanie. Płyta nagrzewa się wtórnie – od garnka. Energia elektryczna jest wykorzystana niemal w 100 procentach, gotowanie zajmuje więc minimum czasu.

Wiele płyt zostało wyposazonych w funkcje, które dodatkowo wpływaja na oszczędność czasu.

Są to m.in.:

Smart Boiling (system automatycznego zagotowania)
– włączenie funkcji powoduje, że pole grzejne pracuje pełną mocą do momentu zagotowania potrawy,
następnie automatycznie redukuje grzanie do poziomu gotowania na wolnym ogniu.

funkcję znajdziesz m.in. w modelu: TEKA  VR TC 95 4I

Szybki start
– oznacza domyślne ustawienie mocy pola grzejnego na poziom 15.

funkcję znajdziesz m.in. w modelu: SAMSUNG  NZ64H57479K

Szybkie nagrzewanie
– pole grzejne pracuje z maksymalną mocą przez okreslony czas (np. 50 sekund), po czym moc grzania zmniejsza się do wybranego  poziomu.

funkcję znajdziesz m.in. w modelu: FREGGIA  HCE64E2W

Booster
– zwiększa moc pola grzejnego (przez ok. 10 minut), skraca więc czas gotowania.

funkcję znajdziesz m.in. w modelu: MIELE KM 6395 FlexTouch, BEKO  HII 64500 TW,
FRANKE  Sinos FHI 904 4l ST, SAMSUNG  NZ64H57479K,

Power Plus
– pozwala uzyskać nawet o 60% większą moc pola grzejnego.

funkcję znajdziesz m.in. w modelu: TEKA  VR TC 95 4I


Pamięć
– pozwala zapamiętać temperaturę i czas gotowania ulubionej potrawy (dla każdej strefy).

funkcję znajdziesz m.in. w modelu:  BEKO  HII 64500 TW