Jak kupić dobrą płytę indukcyjną? [SPRAWDZONE RADY]

Jak kupić dobrą płytę indukcyjną? [SPRAWDZONE RADY]
Fot. thinkstockphotos.com

Gotowanie metodą indukcji to oszczędność czasu i prądu. Jest wygodne, bezpieczne, może też zapobiegać kipieniu potraw i przypalaniu się garnków. Mówimy, jak wybrać dobrą płytę indukcyjną.

Płyta indukcyjna: zwróć uwagę na funkcje kuchni

Booster pozwala uzyskać dodatkową moc pola, a tym samym przyspieszyć i tak szybki proces podgrzewania naczynia. Timer – przypomina sygnałem dźwiękowym, że mija np. czas gotowania jajek na miękko. Funkcja utrzymywania ciepła przydaje się, gdy goście spóźniają się na obiad. Jeśli masz małe dzieci, twoja płyta powinna być wyposażona w blokadę uniemożliwiającą przypadkowe włączenie urządzenia.

>>> Jakie powinny być garnki do gotowania na płycie indukcyjnej? [KLIKNIJ!]

Automatyczny wyłącznik płyty indukcyjnej spodoba się zapominalskim – inteligentny system wykrywa brak aktywności przez dłuższy czas i sam decyduje o zakończeniu pracy. Ważny jest wygląd urządzenia. Płyta indukcyjna może być otoczona stalową ramką albo mieć wolne krawędzie (zeszlifowane lub proste). Pola grzewcze mogą być zaznaczone wyraźnie lub delikatnie. Jeśli chcesz, by płyta wtapiała się w tło blatu, wybierz tę najprostszą wizualnie, bez ramki, z krawędziami pod kątem prostym.

Zakup płyty indukcyjnej: jakich garnków używasz najczęściej?

Jeśli chcesz kuchni o standardowych wymiarach, zadowoli cię płyta indukcyjna z tradycyjnymi czterema polami grzewczymi w kształcie koła. Zamierzasz gotować w większych brytfannach lub smażyć paellę dla całej rodziny? W tym przypadku egzamin zdadzą łączone pola grzejne (prostokątne, kwadratowe), które zapewniają równomierny rozkład ciepła nawet pod dużym naczyniem.